Het koppelkampioenschap wordt georganiseerd door de Nederlandse Klaverjas Unie.

Om aan het kampioenschap te kunnen deelnemen moet een koppel aan minimaal 6 van de 9 voorrondes meedoen. Er mag maximaal 3 keer van de 9 voorrondes met een andere maar gespeeld worden. Uiteraard dient u op de finaledag aanwezig te zijn. De voorrondes worden georganiseerd door de aangesloten verenigingen. Aan deze voorrondes worden punten toegekend. De puntentelling is als volgt:

Gewonnen partij = 3 punten
Gelijk gespeeld (gebeurt soms) = 2 punten
Verloren partij = 1 punt
Iedere gespeelde pit = 1 punt
Verzaken (voor de verzakende partij) = -1 punt

Soms is een zitbeurt helaas niet te vermijden. Een zitbeurt levert 2 punten op.

De 6 beste partijen tellen mee voor de finale. De 3 slechtste partijen vallen dus af. Hierbij wordt gekeken naar de wedstrijdpunten. 

Op de voorrondes bepalen de verenigingen zelf of voor die dag de wedstrijdpunten tellen of de werkelijk gespeelde punten. Wedstrijdpunten lopen altijd op de achtergrond mee voor de finale. 

Op de finaledag gelden voor de dagprijzen de gespeelde punten. Voor de uitslag van het kampioenschap wordt er gekeken naar wedstrijdpunten. Om het extra spannend te maken wordt er op de finaledag gespeeld om dubbele punten. Er kan dus nog veel gebeuren en het blijft spannend tot de laatste kaart gespeeld is.